12-09-2018

Məmmədova Zara Əli qızı

Telefon: (+99412)510-10-48

QISA BİOQRAFİK MƏLUMAT

1929-cu ildə Moskvada anadan olub. 1947-ci ildə Bakıda orta məktəbi bitirib və indiki BDU-nun kimya fakültəsinə daxil olub. 1952-ci ildə həmin fakültəni bitirib.

TƏHSİLİ VƏ ELMİ DƏRƏCƏ VƏ ELMİ ADLARI

1952-1956 – BDU-nun aspirantı
1956-cı ildə «Tsikloparafinlərin olefinlərlə alkilləşməsi»mövzüsunda namizədlik dissertasiyasını müdafiə edərək elmlər namizədi dissertasiyasını müdafiə edərək, kimya elmləri namizədi alimlik dərəcəsi adı alıb

ƏMƏK FƏALİYYƏTİ

1956-cı ildən BDU-nun üzvi kimya kafedrasında assistant
1961-ci ildən dosent vəzifəsində çalışır.
«Metalüzvi birləşmələr», «Həyat fəaliyyətinin kimyəvi əsasları» , “Üzvi kimya”
Buraxıliş işlərində rəhbərlik edir.
«Həyat fəaliyyətinin kimyəvi əsasları» fənnindən programı tərtib edib.
76 elmi əsəri var. Onlardan 15 müzlliflik şəhadətnaməsidir.
2 elmər namizədi yetişdirib.
Elmi fəaliyyətində müxtəlif metalların korroziyasının qarşısını alan birləşmələr sintez etmişdir.

TƏDQİQAT SAHƏSİ

Kükürd- və azotüzvi birləşmələr – korroziya əleyhinə əlavələr, tio-klayzen gruplaşması

BEYNƏLXALQ SEMİNAR, SİMPOZİUM VƏ KONFRANSLARDA İŞTİRAKI

1. 2005-ci ildə Bakıda kecirilən “Zərif üzvi sintez” mövzüsunda kexirilən Beynəlxalg konfrans

2. З.А.Мамедова, М.М.Дадашева, Л.Я.Кафарова "Синтез некоторых новых серосодержащих соединений" - 3-я международная научная конференция «Тонкий органический синтез и катализ», Азерб.нефтяная Академия, 2005, с. 150-152.

SEÇİLMİŞ ƏSƏRLƏRİ

1. З.А.Мамедова, Н.Н.Юсубов, Р.А.Гасымов, Э.С.Алиева "Исследование технической смеси продуктов тиилирования и аминометилирования алкенилфенолов в качестве ингибиторов коррозии" // Известия высших учебных заведений. Химия и химическая технология, 2003, т.49, вып. 2, с 95-97.

2. Аминометилирование тиолов нафтаминового ряда - «Вестник Бакнского Университета», сер.ест.наук, 2006, №3, с. 46-48.

3. З.А.Мамедова, Н. Н. Юсубов, В.М.Исмайлов "Синтез и превращения фенил(этил)амида γ-хлорбутановой кислоты" // ЖорХ, 2007, №9, с. 1717-1718.

4. З.А.Мамедова, М.Р.Байрамов, Н.Н.Юсубов, Р.А.Гасымов, Э.Р.Алиева, Г.М.Мехтиева "Аминометилирование алкенилфенолов" // «Известия высших учебных заведений», Химия и химическая технология, 2008, т. 51, вып. 1, стр. 24-26.

4. З.А.Мамедова, Ф.А.Ахмедова, Л.Я.Гафарова "Синтез эфиров 1-этил, 4- нафтил-меркаптоуксусной кислоты" // Elmi əsərlər. Fundamental elmlər. №2   Bakı 2009, cild VШ (3)  səh.154-156

5. З.А.Мамедова, К.Б.Курбанов, Ф.А.Касимова "Синтез и исследование некоторых сульфидов ароматического ряда" // Elmi əsərlər. Fundamental elmlər, сild X (39), №3. Bakı. 2011

6. З.А.Мамедова, Ф.А.Касимова "Исследование реакции этерификации 1-этил, 4-нафтилмеркаптоуксусной кислоты" // Elmi əsərlər. Fundamental elmlər, №3, сild X1(43), 2012, с. 151-153

7. З.А.Мамедова, У.Ф.Аскерова, Ф.А.Касимова "Синтез и исследование некоторых сульфидов конденсированных аро­мати­ческих углеводородов" // Ученые записки «АПУ», 2013, т.2, №2, с. 309-312

8.  А.М.Кулиев, Ф.М.Мурадов, С.А.Мириева, З.А.Мамедова "Тиокляйзеновская перегруппировка 4-метил, 1-аллилнафтилсульфида" Ученые записки «АПУ», 2015, т.2, №2, с. 226-230

9. В.М.Исмайлов, Г.Г.Ибрагимова, Н.Д.Садыхова, Н.Н.Юсубов, З.А.Мамедова "Синтез функционально-замещенных производных фурана и резорцина на основе диметил-3-оксопентадиата" / Журнал органической хи­мии, 2017, т. 53, с. 933-935.

KİTABLAR

1. З.А.Мамедова, У.Ф.Аскерова, Х.А.Гара-заде "Химические основы жизнедеятельности" - Учебное пособие для выс­ших учебных заведе­ний, Баку, 2014, 220 с.

2. А.Н.Гулиева, З.А.Мамедова Химия органических красителей - Учебное пособие для выс­ших учебных заве­де­ний, Баку, 2016, 224 с.

Z.A.Məmmədova "Həyat fəaliyyətin kimyəvi əsasları", "Bioüzvi və fizioloji aktiv maddələr kimyası" fənlər üzrə proqramların müəllifidir.

Nağıyev Farid Nadir oğlu

Mahmudova Natəvan İbrahim qızı